Acht veel voorkomende vormen van Bitcoin of Crypto oplichting

0
Acht veel voorkomende vormen van Bitcoin of Crypto oplichting
Acht veel voorkomende vormen van Bitcoin of Crypto oplichting

Bitcoin is een soort cryptocurrency of digitale valuta waarin eenheden worden gegenereerd via coderingstechnieken. Het is een soort peer-to-peer-overdracht die mining wordt genoemd. Het wordt niet ondersteund door de overheid of een regelgevende instantie.

Het is rijp voor oplichting omdat er geen echte regelgeving voor is, en in de geest van sommige mensen is bitcoin een enorme zwendel op zich. Maar als u betrokken wilt raken bij de cryptocurrency-trend, moet u zich bewust zijn van deze veel voorkomende bitcoin-zwendel.

1. Valse Bitcoin – De manier waarop deze zwendel werkt, is dat iemand aanbiedt om je iets met bitcoins te betalen, maar je weet niet hoe je bitcoin moet gebruiken en ze weten het. Ze proberen je te leren hoe het werkt en verzekeren je dat het legitiem is. Maar uiteindelijk krijgen ze je koopwaar en krijg je nep-bitcoins die waardeloos zijn.

2. Ponzi-schema’s – In deze zwendel biedt iemand u een investeringsdeal aan. Je geeft ze geld of bitcoins in ruil voor een groot rendement op de investering. Soms zijn deze oplichtingspraktijken erg uitgebreid en kunt u zelfs uw account zien groeien totdat u probeert uit te betalen. Alleen dan weet je dat het een oplichterij is omdat je het geld niet krijgt.

3. IRS Scam – Deze scam werkt hetzelfde als de meeste IRS scams. Een overtuigend persoon die beweert met de IRS te werken, belt je en zegt dat je veel geld verschuldigd bent. Ze vertellen je om naar een bepaalde website te gaan om bitcoins te kopen en ze met de bitcoins te betalen. De waarheid is dat je niet echt bitcoins koopt en dat ze je niet echt je IRS-rekening met bitcoins laten betalen. In plaats daarvan nemen ze je geld.

4. Switch Scam – In deze zwendel willen ze dat je hun nieuwe cryptocurrency koopt met je bitcoins, maar hun valuta bestaat niet eens. Ze beweren dat het het op een na beste ding is en dat het bitcoin van de ene op de andere dag zal overtreffen. Ze kunnen zelfs records hebben die eruit zien als bewijs, maar het is allemaal verzonnen.

5. Malware – Je struikelt over een nepsite waar je denkt dat je bitcoins koopt terwijl je dat niet bent. U infecteert gewoon uw computer met malware die uw computer zal “minen” voor bitcoin-eenheden en uw computer zal worden verknoeid. Bovendien geef je ze echt geld.

6. De Celebrity Scam – Als je online bent en een beroemdheid ziet die “gratis bitcoins” of een goede deal op bitcoins aanbiedt, is het een oplichterij. Niemand gaat extra bitcoins weggeven; het slaat nergens op. Als Tom Cruise zegt dat ze je bitcoins willen geven voor een lage prijs, weet je dat het niet waar is. Waarom zouden ze dat doen?

7. Ransomware-aanvallen – Als uw computer wordt gekaapt met een dreiging om ze in bitcoins te betalen om uw computer vrij te geven, is dit een gebruikelijke manier om geld te krijgen. Het is duidelijk dat het een oplichterij is, maar het is een zeer gemakkelijke zwendel om in te vallen. Als uw computer is vergrendeld, zult u in de verleiding komen om uw weg naar buiten te kopen. Doe het niet.

8. Fake Wallets – Om een nep-portemonnee te herkennen, is het belangrijk om rond te vragen op sociale media om ervoor te zorgen dat de portemonnee echt is. Installeer de juiste antivirussoftware op uw computer om malware te voorkomen. Gebruik zelf een goede wallet applicatie zodat je meerdere wallets kunt hebben, waardoor je geen problemen krijgt als er een gecompromitteerd is.

Om oplichting te voorkomen, is het het beste om je goed te laten informeren. Lees vooral de informatie op de AFM website.

Meer info:

  1. Crypto’s | Financiële technologie | AFM Consumenten
  2. Wat zijn bitcoins? | Veelgestelde vragen over betalingsverkeer – algemeen | AFM Consumenten
  3. Waar kan ik cybercrime melden? | Rijksoverheid.nl
  4. Aangifte doen bij de politie | Wetten en regelingen | Rijksoverheid.nl

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here