AMSTERDAM – Hackers hebben het al dagen gemunt op de digitale kluizen van in bitcoins handelende websites. De wisselkoers van deze virtuele, gedecentraliseerde munteenheid schoot, mede aangewakkerd door de crisis op Cyprus, de afgelopen weken door het dak. Maar de digitale ’cryptomunt’ is, sinds ze onttrokken is aan de obscuriteit van de krochten van het internet, zelf speelbal van media, speculanten en criminelen. Met alle gevolgen van dien.
Een wettig betaalmiddel zijn bitcoins allerminst, weet internetondernemer Danny Mekic. Maar hij koestert al sinds de lancering in juli 2010 een diepgewortelde sympathie voor het anarchistische idee achter bitcoins. „Het is een transparant betaalmiddel dat zich onttrekt aan aloude economische principes. Er zijn geen centrale banken die de koers beïnvloeden door te pas en te onpas geld bij te drukken. En je kunt er volstrekt anoniem mee betalen.”
Het zijn deze karakteristieken die de belangstelling voor bitcoins aanwakkeren, niet in de laatste plaats gevoed door het snel afbrokkelen van het vertrouwen in banken en overheden in onder meer de eurozone. Op 1 april schoot de wisselkoers door de magische grens van $100 heen. Ter vergelijking, toen de munt medio 2010 werd gelanceerd, kostte een bitcoin $0,05.
bron telegraaf.nl