Op 15 april 2013 is een uitzending geweest over de bedrijfsactiviteiten van Tom en Eduard. Voordat de aflevering werd uitgezonden is er een kortgeding geweest tegen RamBam, die door Tom en Eduard is verloren. De uitzending komt over als een afgezwakt verhaal van Rambam, wat echter wel duidelijk naar voren komt de programmamakers de producten kwalitatief gebakken lucht vinden en er niets mee hebben verdiend.
Tom en Eduard, zeggen dat ze dit doen binnen de grenzen van de wet. Maar je kunt je heel hardop afvragen of het ethisch juist is wat ze doen. Op hun websites beloven ze dat je zonder problemen € 100 per uur kunt verdienen. Rambam toonde aan dat dit onmogelijk is.
Ze hebben alles juridisch goed geregeld, in hun disclaimer staat, heel duidelijk dat het mogelijk is dat je helemaal niets verdiend. Echter in hun video, zou je gelijk bakken met geld gaan verdienen, gelijk na het inschrijven. De enige die hiermee bakken met geld verdienen zijn Tom en Eduard, geheel binnen de grenzen van de Nederlandse wetgeving. Dit is heel opmerkelijk omdat er maar weinig mensen geld mee verdienen.
Als je adverteert dat je bakken met geld kunt verdienen, met simpel een computer, roep je iets over je af. Het gaat om de manier van presenteren en adverteren. In mijn beleving staat het op volgende voorop; “Als het te mooi is om waar te zijn, is het niet waar”.
In hun disclaimer staat dat het risico bestaat dat je dit niet gaat verdienen. De disclaimer staat echter op een moeilijk te bereiken plaats, zodat je kun denken dat hiervoor is gekozen. Een disclaimer hoort m.i. bovenaan te staan, zodat je deze kunt lezen en een juiste afweging kunt maken.
De uitzending heeft een reputatie schade veroorzaakt voor Tom en Eduard. Tevens is Paypro negatief in het nieuws gekomen door de bedrijfsactiviteiten van deze heren.
Mijn advies is, voordat je een overeenkomst aangaat met het bedrijf van Tom en Eduard, lees de disclaimer. (De kans bestaat dat ze hun marketingverhaal niet waar kunnen maken.)
Mijn mening als marketeer, een reclame boodschap moet voor één ding uitlegbaar, eerlijk, betrouwbaar, realistisch en duidelijk zijn. Als een reclame boodschap hieraan niet voldoet, zal de reclameboodschap uiteindelijk tegen je keren.
Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het niet waar.