Domain Name System (DNS)

0

Het Domain Name System (DNS) is het systeem en netwerkprotocol dat op het Internet gebruikt wordt om namen van computers naar numerieke adressen (IP-adressen) te vertalen en omgekeerd. Hoewel dit “vertalen” genoemd wordt gaat het gewoon om opzoeken in tabellen, waarin namen aan nummers gekoppeld zijn.

DNS is een client-serversysteem: een opvrager (client) gebruikt het DNS-protocol om aan een aanbieder (DNS-server) een naam of adres op te vragen, waarop de server een antwoord terugstuurt. Het opzoeken van een nummer bij een naam wordt lookup genoemd; het opzoeken van een naam bij een nummer reverse lookup.

De naamgeving is hiërarchisch opgezet: namen bevatten punten, en organisatorische eenheden corresponderen met onderdelen van de naam. Zo’n eenheid wordt een domein genoemd, en een naam een domeinnaam’. Zo is bijvoorbeeld de Nederlandstalige Wikipedia te vinden op de domeinnaam nl.wikipedia.org, die (op het moment van schrijven) correspondeert met het IP-adres 91.198.174.232. Deze naam is onderdeel van het domein wikipedia.org, waarvan de domeinnamen door de organisatie van Wikipedia worden beheerd.

DNS wordt ook gebruikt in het SMTP-protocol om de mailservers voor een domein op te zoeken, de computers die de e-mail ontvangen die aan de desbetreffende organisatie geadresseerd is. Daarnaast is er een protocol, het Sender Policy Framework (SPF), waarmee van een e-mail versturende computer via DNS kan worden opgezocht of die daartoe volgens zijn organisatie het recht heeft. Dit is één van de instrumenten die zijn ingezet ter bestrijding van wereldwijde spam.

Door de DNS te wijzigen naar de server waar jij, website host, kun je een goedkope domeinnaam koppelen aan goedkoop hosting abonnement.

DNS (Domain Name System)
 
In de DNS staat alle technische informatie over je domeinnaam:

Nameservers: Aan een domeinnaam zijn twee nameservers gekoppeld. Een nameserver bestaat uit het internetadres (de locatie van een server) waar de overige technische informatie over je domeinnaam staat. De nameservers van een domeinnaam vind je in de whois-gegevens en zien er bijvoorbeeld zo uit:

ns1.server.nl
ns2.server.nl

Elk nameserveradres verwijst naar een server, oftewel DNS. Hier vind je de aanvullende DNS-informatie over je domeinnaam. Er zijn minimaal twee nameservers nodig om redundantie te kunnen waarborgen. Inrichting van de nameservers moet voldoen aan de eisen van de webhost.

Previous articleSnel Geld verdienen via Internet en daarmee snel rijk worden is dit mogelijk ?
Next articleGoedkope domeinnamen