Eis: 3,5 jaar gevangenisstraf voor beleggingsfraude met PlanB4you

0
Eis: 3,5 jaar gevangenisstraf voor beleggingsfraude met PlanB4you
Eis: 3,5 jaar gevangenisstraf voor beleggingsfraude met PlanB4you

Zoals ik al in eerdere berichten aangaf dat PLANB4YOU veels te mooi is om waar te zijn, heeft het OM een straf eis gedaan van 3,5 jaar tegen de organisator. Het is dus vastgesteld dat PLANB4YOU een piramidespel is. Dit spel heeft gelukkig maar 1 jaar kunnen duren. Het was zeer groot opgezet, met talloze bijeenkomsten, trainingen enz. Deze organisator had ook ondersteuning van een staf en vrijwilligers. Deze zijn m.i. deels medeverantwoordelijk, tenslotte alleen had hij het niet gered. Over zo’n 2 weken is de uitspraak van de rechter. Ik ben benieuwd of de rechter de eis van het OM volgt.

12 april 2016 – Functioneel Parket

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank 3,5 jaar gevangenisstraf geëist tegen de directeur van PlanB4you voor oplichting van bijna 20.000 mensen die gezamenlijk bijna 5.000.000 euro hebben ingelegd. Tegen het bedrijf van de verdachte eist het OM een boete van 100.000 euro.

Het onderzoek door de FIOD startte naar aanleiding van een melding van een verdachte transactie door de FIU. De directeur – een 55-jarige man uit Belgie- zou dure auto’s hebben gekocht van een zakelijke rekening en daarnaast tonnen van de rekening hebben overgeboekt naar een eigen spaarrekening.

Uit het onderzoek blijkt dat de 55-jarige man met mooie praatjes en gelikte presentaties potentiele inleggers overhaalde om geld in te leggen in het concept PlanB4you. Het OM verwijt hem oplichting, het aanbieden van een piramidespel terwijl dit in strijd is met de wet op de kansspelen, en het witwassen van de inkomsten daaruit. Uit onderzoek door de FIOD blijkt dat het geld van de inleggers anders is besteed dan beloofd. De rendementen werden betaald uit de inleg van nieuwe deelnemers. Er werd geen rendement gehaald met de ingelegde gelden.

“Het klonk te mooi om waar te zijn. Het is ook helemaal niet waar. Daar gaat het om in deze strafzaak.” Zei de officier van justitie op zitting: “Van meet af aan produceerde verdachte valse dagwinsten, volgens verdachte “gebaseerd op prognoses”, in normaal Nederlands: gebakken lucht. Verdachte verklaart dat hij alvast een dagwinst vermeldde, die hij eigenlijk nog moest realiseren. Alleen dat realiseren, dat kwam er niet van. De beloofde inkomsten van PlanB4you uit eigen bedrijven, projecten, advertenties en verkoop van producten zijn er nooit gekomen.

De voorgespiegelde rendementen waren bedrog.” Het Openbaar Ministerie rekent de verdachte de lange duur van de oplichting, de grote omvang en listigheid daarvan aan: “Met het grootste gemak is een groep mensen beroofd van hun spaargeld of oudedagsvoorziening. De verdachte heeft zich in zijn verhoren en ook later nooit uitgelaten over de gevolgen die hij heeft veroorzaakt. Integendeel: hij ging zelfs na zijn aanhouding door met het oplichten en het aanbieden van een piramidespel.

”Onder deze omstandigheden is de eis van een langere gevangenisstraf in naar de mening van het Openbaar Ministerie gepast en geboden: “Niet alleen om hem de norm in te prenten dat zijn gedrag ontoelaatbaar is, maar ook als vergelding van het aan de slachtoffers toegebrachte leed.” Slachtoffers hebben bedragen tot 18.000 euro ingelegd. De officier eiste ook openbaarmaking van het vonnis en opheffing van de schorsing van de voorlopige hechtenis.

Op zitting werd ook een ontnemingsvordering aangekondigd. Daarnaast eist het OM de verbeurdverklaring van alle banktegoeden en auto’s op naam van de verdachte waarop beslag is gelegd in Nederland en in België. De beslagen op de bankrekeningen van het failliete PlanB4you zijn inmiddels vrijgegeven aan de curator, om ten goede te laten komen aan de inleggers.

bron: https://www.om.nl/actueel/nieuwsberichten/@93979/eis-3-5-jaar/