Google niet verplicht schadelijke resultaten te verwijderen

0

Hoewel Google zich aan EU-privacywetgeving moet houden, hoeft het bedrijf gevoelige informatie niet uit zijn zoekresultaten te wissen. Dat zegt een adviseur van het Europese Hof van Justitie. Volgens advocaat-generaal Niilo Jääskinen moet Google zich aan EU-wetten houden wanneer het binnen de EU opereert. Toch zou de EU het zoekbedrijf niet kunnen verplichten informatie die is geplaatst door derden te verwijderen, schrijft Reuters.

Jääskinen deed de uitspraak vandaag tijdens een testzaak waarin gekeken wordt of mensen voor hen schadelijke informatie van het web kunnen verwijderen. “Beheerders van zoekmachines zijn op basis van de Data Privacy richtlijn niet verantwoordelijk voor persoonlijke data die op door hun verwerkte pagina’s staat”, aldus het hof in een stelling gebaseerd op de mening van Jääskinen.

Aanleiding

Hoewel het Europese Hof van Justitie niet gebonden is aan de mening van zijn adviseurs is die in de meerderheid van de gevallen wel leidend.

De mening van de advocaat-generaal volgt op een zaak die werd aangespannen door een Spaanse man. Die wil dat de aankondiging voor het veilen van zijn eerder voor incasso ingevorderde huis uit de zoekresultaten van Google wordt verwijderd. De Spanjaard meent dat de vermelding een inbreuk op zijn privacyrecht is.

Vrije meningsuiting

Het oorspronkelijke bericht werd door een Spaans dagblad geplaatst, waarna Google het indexeerde in zijn zoekresultaten. Een uitspraak in die zaak wordt voor het eind van dit jaar verwacht. Waarschijnlijk wordt de man niet in het gelijk gesteld, de vrijheid van meningsuiting zou in dit geval zwaarder wegen.

Bill Echikson, hoofd vrije meningsuiting van Google Europa, noemt de uitspraken van Jääskinen een opsteker voor de vrijheid van meningsuiting. “We zijn blij dat de uitspraak strookt met onze blik op het bewaren van informatie, die stelt dat het onderdrukken van zoekresultaten tot censuur leidt”, aldus Echikson.

bron nu.nl

Previous articleValt het doek voor Tom en Eduard?
Next articleGoogle gaat meer informatie tonen in Nederlandse zoekresultaten