Het Kopen van een Website: Waar Moet je op Letten?

0
Het Kopen van een Website: Waar Moet je op Letten?
Het Kopen van een Website: Waar Moet je op Letten?

Het kopen van een bestaande website kan een aantrekkelijke optie zijn voor zowel ervaren ondernemers als beginners in de digitale ruimte. Met een bestaande website kun je profiteren van een ingebouwde gebruikersbasis, gevestigde SEO-rankings en mogelijk al inkomsten genererend vermogen. Maar, het is cruciaal om je huiswerk te doen voordat je de sprong waagt. In deze blogpost zullen we de belangrijkste dingen waar je op moet letten wanneer je een website koopt, onder de loep nemen.

Verifieer de reputatie van de website

Het controleren van de reputatie van de website is een andere essentiële stap die je niet mag overslaan. Een site met een sterke reputatie zal meer vertrouwen wekken bij zowel bestaande als potentiële klanten en kan een sterk fundament bieden voor toekomstige groei.

Er zijn een paar manieren om de reputatie van een website te controleren:

 1. Klantbeoordelingen en Testimonials: Deze kunnen inzicht bieden in de ervaringen van eerdere klanten. Je kunt kijken naar reviews op de website zelf, maar ook op externe review-sites. Houd er echter rekening mee dat niet alle reviews betrouwbaar zijn. Sommige websites kunnen valse reviews publiceren of negatieve reviews verbergen.
 2. Online Reputatie: Zoek op Google naar de website om te zien wat mensen erover zeggen. Zijn er negatieve artikelen of klachten over de website? Dit kan wijzen op problemen die je zou kunnen erven als je de site koopt.
 3. Sociale Media: Check de sociale media kanalen van de website. Wat zeggen mensen erover op platforms zoals Facebook, Twitter of Instagram? Zijn er veel volgers? Hoe gaat de website om met klantinteracties?
 4. Archive.org: Hier kun je onderzoeken, wat de historie was van de website. Hoelang was het actief en hoe heeft de website zich ontwikkeld in de afgelopen jaren.

Controleer de SEO-status

De SEO-status van een website kan een aanzienlijke impact hebben op het lange termijn potentieel ervan. Controleer de domein autoriteit, de backlink portfolio, de keyword rankings en eventuele handmatige of algoritmische straffen. Hulpmiddelen zoals Moz, Ahrefs en SEMRush kunnen hierbij zeer nuttig zijn. Kijk ook naar waar zijn de backlinks van afkomstig en waar verwijzen ze naar. Zijn de backlinks, een soort van SPAM links of hebben ze geen waarde.

Ik gebruik wincher om te kijken wat de SEO status is. Ik vul aan aantal keywords en de concurrenten. Hierdoor weet ik hoe de website het doet.

Onderzoek de Concurrentie

Weet wie de concurrenten zijn en begrijp waar de website staat in het concurrentielandschap. Dit kan je een idee geven van hoeveel werk je moet steken in de groei van de website na aankoop. Je moet weten hoe zwaar de concurrentie is.

Begrijp het Klantenbestand

Als de website een product of dienst verkoopt, is het belangrijk om het klantenbestand te begrijpen. Wie zijn de klanten? Hoeveel herhalingsaankopen doen ze? Wat is de klantacquisitiekost? Dit kan je helpen inschatten hoeveel je moet investeren in marketing na de aankoop. Dit hangt samen met de concurrentie en de SEO status.

Audit Website

Het is altijd een goed idee om een technische audit van de website te laten uitvoeren door een professional. Zijn er technische problemen die moeten worden aangepakt? Hoe zit het met de websitebeveiliging? Dit kan verborgen kosten onthullen die nodig zijn om de site op te knappen na aankoop. Ik kijk naar de scripts die zijn gemonteerd en het thema.

Controleer de content op mogelijke Copyrights

Bij het overwegen van de aankoop van een website, is het essentieel om rekening te houden met mogelijke copyright-kwesties. Het schenden van iemands copyright kan resulteren in juridische problemen en boetes, dus je wilt ervoor zorgen dat alle inhoud op de website origineel is of correct is gelicenseerd voor gebruik. Je moet echt de content controleren of deze vrij is copyrights!

Hier zijn enkele dingen om op te letten:

 1. Tekstinhoud: Als de website blogposts, artikelen of andere tekstinhoud heeft, wil je controleren of deze inhoud origineel is. Je kunt dit doen met behulp van plagiaatcontrole-tools, zoals Copyscape.
 2. Beelden en video’s: Ook afbeeldingen en video’s vallen onder copyrightwetten. Als de website afbeeldingen of video’s bevat, moet je controleren of de website-eigenaar de rechten heeft om deze te gebruiken. Dit kan meestal worden geverifieerd door te vragen naar licentieovereenkomsten of aankoopbewijzen.
 3. Logo’s en handelsmerken: Als de website een logo of merknaam gebruikt, moet je controleren of deze zijn geregistreerd als handelsmerken. Als dat niet het geval is, loop je het risico aangeklaagd te worden door bedrijven met vergelijkbare namen of logo’s.
 4. Software en code: Als de website aangepaste software of code bevat, moet je nagaan of deze is ontwikkeld door de website-eigenaar of correct is gelicenseerd. Hoe zit het met het onderhoud hiervan en wat doen bij problemen?

Wat is de Waarde van de Content

Een ander cruciaal aspect om te overwegen bij de aankoop van een website is de herkomst en uniekheid van de content. Content die niet origineel is, of die zonder toestemming van andere bronnen is gekopieerd, kan je in juridische problemen brengen en de SEO van je website schaden.

Hier zijn enkele punten om in overweging te nemen:

 1. Herkomst van de content: Heeft de eigenaar van de website de content zelf gemaakt, is het gekocht van contentmakers, of is het afkomstig van andere bronnen? Als de content is overgenomen van andere sites zoals Wikipedia, of als er gebruik is gemaakt van PLR (Private Label Rights) bestanden, moet je ervoor zorgen dat dit op een correcte en legale manier is gebeurd.
 2. Bronverwijzingen: Zijn er referenties naar de oorspronkelijke bronnen in de content? Het is altijd een goede praktijk om bronnen te vermelden wanneer informatie van andere sites wordt gebruikt. Dit is niet alleen ethisch, maar het verbetert ook de betrouwbaarheid en autoriteit van de website.
 3. Uniekheid van de content: Unieke content is van cruciaal belang voor SEO. Als dezelfde content op meerdere plaatsen op het internet verschijnt, kan dit leiden tot duplicaat content problemen die de SEO-prestaties van de website kunnen beïnvloeden. Tools zoals Copyscape kunnen helpen bij het identificeren van gedupliceerde content.
 4. Het waarheidsgehalte.  Het waarheidsgehalte van de inhoud van een website is essentieel voor de reputatie en betrouwbaarheid van de site. Verifieer of de informatie op de website gebaseerd is op feiten, gedegen onderzoek en betrouwbare bronnen. Inhoud die gebaseerd is op aannames, speculaties of zelfs verzonnen feiten kan de geloofwaardigheid van de website aantasten en uiteindelijk de waarde van de site verminderen.

Door de herkomst en uniekheid van de content op de website te onderzoeken, kun je ervoor zorgen dat je een site koopt met waardevolle, unieke en legale content.

Slotwoord

Wanneer ik een website aankoop, zorg ik er altijd voor dat ik alle afbeeldingen verwijder en vervang door mijn eigen materiaal. Ik heb in het verleden websites gekocht waarvan ik later spijt kreeg. De teksten op de website bleken afkomstig te zijn van vertaalde PLR-teksten uit het Engels. Die website kostte me veel werk en uiteindelijk heb ik alles gewist en ben ik helemaal opnieuw begonnen met het opbouwen van een nieuwe website. Tegenwoordig koop ik geen websites meer online, maar ik blijf wel domeinen aanschaffen.

Vaak zijn websites, die bijvoorbeeld aan worden geboden op bijvoorbeeld Sitedeals, gemaakt voor de verkoop, de kwaliteit is meestal zeer laag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here