High-yield investment program (HYIP)

0

Een High-yield investment program (HYIP) in het Nederlands vertaald hoog rendement investeringsprogramma is een soort Ponzi schema , een investering scam (oplichting die een onmogelijk rendement op de investering belooft. De betaling vindt plaats door het betalen van de beleggers met het geld dat is geïnvesteerd door nieuwe investeerders.

Werking

De exploitanten zetten normaal gesproken een website op en bieden een “investeringsprogramma” aan, die een rendement belooft van 45% per maand of 6% per dag. De website zelf geeft weinig informatie over het beheer, locatie en hoe het geld word geïnvesteerd.

In 2010 heeft de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) gewaarschuwd dat de personen achter de HYIP experts zijn in het gebruik van sociale media, waaronder including YouTube, Twitter en Facebook om mensen op een dwaalspoor te brengen, dat de investeringen legitiem zijn.

De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de uitspraak gedaan dat de HYIP gebruik maken van financiële instellingen zoals legitieme banken, om zodoende te suggereren dat financieel gezonde instellingen deelnemen aan deze nep-programma’s.”
Hoewel Ponzi schema’s al heel lang bestaan is het door de opkomst digitale payment systemen gemakkelijker voor exploitanten van dergelijke websites geworden om betalingen accepteren van mensen wereldwijd. Sommige exploitanten HYIP maken gebruik van hun eigen digitale valuta bedrijven zoals: standaard Reserve, OSGold, INTGold, EvoCash en V-geld.

Sommige beleggers proberen om geld te verdienen door te proberen om te investeren in een voege fase van een HYIP om zo snel winst te maken. Dit werkt over het algeheel, omdat een Ponzischema de eerste beleggers uitbetaald met geld van nieuwe beleggers. Dit is op zich een gok want een slechte timing kan leiden een totaal verlies van al het geïnvesteerde geld.

Affiliaties

Om betaling mogelijk te maken, maken HYIP’s gebruik van affiliaties, die mensen tegen een bonus werven voor dit programma. Hoe meer mensen worden geworven voor een HYIP des te langer het duurt voordat zo’n HYIP in elkaar stort. Een kenmerk van HYIP die aan het instorten is, dat de uitbetalingen steeds langer duren en uiteindelijk stoppen.

Voorbeelden van HYIP’s

 • Zeek
 • OSGold
 • PIPS
 • Colonyinvest
 • Studiotraffic
 • Geniusfunds inc. (Cyprus) 
 • Ginsystem Inc. (Singapore)
 • Solidinvestment (United States)
 • City Limouzine (India) Pvt Ltd started by Sayed Mohammed Masood and Chand Syed Masood. (India and United States)

Referenties

 1. Warning to All Investors About Bogus “Prime Bank” and Other Banking-Related Investment Schemes
 2. FINRA Investor Alert, HYIP — High Yield Investment Programs Are Hazardous to Your Portfolio (July 15, 2010)
 3. False Profits Blog
 4. Investors cash in on web-based scams
 5. Investment Scams
 6. Solidinvestment.com investment scam
 7. SEC Shuts Down $600 Million Online Pyramid and Ponzi Scheme
 8. City Limouzine head wanted by three states

 

Previous articlePopulariteit van GIF is tanende
Next articleVraag: Wat zijn krachtige backlinks?