High-yield investment program (HYIP): Ponzi-schema !!

0
High-yield investment program (HYIP): Ponzi-schema !!
High-yield investment program (HYIP): Ponzi-schema !!

High-yield investment programs (HYIPs), in het Nederlands ‘hoog rendement investeringsprogramma’s’, vormen een soort Ponzi-schema, een investeringszwendel die buitensporige rendementen belooft. Deze rendementen worden vaak gefinancierd door het geld van nieuwe investeerders, wat het systeem uiteindelijk onhoudbaar maakt.

Hoe werkt het?

Het opzetten van een website is een gangbare eerste stap voor de beheerders van een HYIP. Via deze website wordt een ‘investeringsprogramma’ aangeboden, met beloften van hoge rendementen zoals 45% per maand of 6% per dag. Vaak is er weinig informatie beschikbaar over de beheerders, de locatie van het bedrijf of de investeringsstrategie.

Waarschuwingen van autoriteiten

De Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) heeft in 2010 een waarschuwing uitgegeven over HYIP’s, waarbij werd benadrukt dat de organisatoren ervan vaardig zijn in het gebruik van sociale media, zoals YouTube, Twitter en Facebook, om de indruk te wekken dat hun investeringsmogelijkheden legitiem zijn.

De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) heeft verder vastgesteld dat HYIP’s vaak misbruik maken van de reputatie van gerespecteerde financiële instellingen, om zo de suggestie te wekken dat betrouwbare organisaties betrokken zijn bij hun programma’s.

Het digitale tijdperk

De opkomst van digitale betalingssystemen heeft het voor HYIP-organisatoren eenvoudiger gemaakt om betalingen te accepteren van mensen over de hele wereld. Sommige beheerders van HYIP’s maken gebruik van hun eigen digitale valuta, zoals Standard Reserve, OSGold, INTGold, EvoCash en V-geld.

Investeringsstrategieën

Sommige investeerders proberen winst te maken door vroeg in een HYIP te investeren in de hoop snel rendement te zien. Dit kan werken omdat een Ponzi-schema vaak de eerste investeerders betaalt met geld van nieuwe investeerders. Echter, het is een riskante strategie, aangezien een slechte timing kan leiden tot het verlies van de gehele investering.

Affiliatieprogramma’s

HYIP’s gebruiken vaak affiliatieprogramma’s om betalingen mogelijk te maken. Deze programma’s moedigen mensen aan om anderen te werven voor het HYIP, vaak in ruil voor een bonus. Hoe meer mensen zich aansluiten bij een HYIP, hoe langer het doorgaans duurt voordat het instort. Een kenmerk van een HYIP die op het punt staat in te storten, is dat de uitbetalingen steeds langer op zich laten wachten en uiteindelijk stoppen.

Voorbeelden van HYIP’s

 • Zeek
 • OSGold
 • PIPS
 • Colonyinvest
 • Studiotraffic
 • Geniusfunds inc. (Cyprus)
 • Ginsystem Inc. (Singapore)
 • Solidinvestment (United States)
 • City Limouzine (India) Pvt Ltd started by Sayed Mohammed Masood and Chand Syed Masood. (India and United States)

Referenties

 1. Warning to All Investors About Bogus “Prime Bank” and Other Banking-Related Investment Schemes
 2. FINRA Investor Alert, HYIP — High Yield Investment Programs Are Hazardous to Your Portfolio (July 15, 2010)
 3. Investors cash in on web-based scams
 4. SEC Shuts Down $600 Million Online Pyramid and Ponzi Scheme