Is het Miljonairsmodel een Piramidespel?

0
Is het Miljonairsmodel een Piramidespel?
Is het Miljonairsmodel een Piramidespel?

Het misleidende miljonairsmodel trekt argeloze slachtoffers aan met een duistere agenda. Eerst mag je flink in de buidel tasten voor een inleg, en als dat nog niet genoeg is, moet je vervolgens lidmaatschapsgeld neerleggen. En waarvoor? Zogenaamde “geheime marketing technieken” die je moet leren om je product te verkopen. Een cursus, e-book of dienst is niets meer dan het lokmiddel om jou in deze val te lokken.

Maar daar stopt het niet. Het hele systeem draait om het werven van nieuwe slachtoffers, zodat hun inleg als prijzengeld kan worden uitbetaald aan degenen die al eerder in deze val zijn getrapt. Alles draait om het rekruteren van nieuwe deelnemers, en daar ligt de basis voor je “beloning”. Het lijkt op een piramidespel in zijn puurste vorm, waarbij winst en succes worden gebouwd op de rug van nietsvermoedende mensen die zich laten verleiden door glanzende beloftes.

Piramidespel 2.0

Het miljonairsmodel verbergt zich achter online seminars en sluwe nieuwsbrieven om mensen te overtuigen om mee te doen. Maar laat je niet voor de gek houden, want dit is niets meer dan een piramidespel in een nieuw jasje. Het doel is duidelijk: deelnemers binnenhalen en hun hoop op rijkdom en succes misbruiken om hun eigen zakken te vullen.

Zelfs de rechter heeft zich al uitgesproken over dit soort praktijken (http://zoeken.rechtspraak.nl/detailpage.aspx?ljn=AR8424) inzake piramidespellen.

Kenmerken miljonairsmodel

Het miljonairsmodel vertoont kenmerken van een MLM product en een piramidespel. Onder het mom van “multilevelmarketing” of “netwerkmarketing” proberen ze hun illegale praktijken te rechtvaardigen. Maar laat je niet misleiden door de naam, het blijft een piramidespel waarbij alleen de top profiteert, terwijl degenen aan de onderkant verstrikt raken in een web van bedrog en valse beloftes.

Laat je niet in de val lokken door het miljonairsmodel. Doe je huiswerk, wees kritisch en blijf ver weg van dit schimmige spel dat alleen maar gebaseerd is op het uitbuiten van anderen. Blijf alert, want piramidespelen zoals deze zijn niet alleen immoreel, ze zijn ook illegaal en brengen niets dan ellende voor degenen die erin verstrikt raken.

Definitie Multi-level marketing (MLM)

Multi-level marketing (MLM), ook wel bekend als netwerkmarketing, relatiemarketing of teammarketing is een zakenmodel waarbij diensten of producten verkocht worden door middel van een gelaagd systeem van vertegenwoordigers of distributeurs, die ook wel (verkoop)consultants genoemd worden. Vaak gaat de gelaagde structuur gepaard met vooraf gestelde niveaus of levels, met vooraf gestelde kwantumkortingen. Het niveau wordt bepaald door de grootte van de gerealiseerde omzet. De omzet van een individuele vertegenwoordiger kan groeien door meer te verkopen aan eindgebruikers, of door meer wederverkopers aan zich te binden. Doordat deze wederverkopers op hun beurt ook weer wederverkopers aan zich kunnen binden ontstaat een gelaagd netwerk. Deze netwerksystemen kunnen in meerdere vormen worden toegepast door een fabrikant of leverancier. Zo zijn er unilevel-, binaire, single-level- en matrixsystemen.

Beloning

Distributeurs of consultants worden gevraagd om flink in de buidel te tasten, en dat begint al met het betalen van inschrijfgeld, vaak verpakt als een verleidelijk beginnerspakket vol met producten die ze zelf moeten aanschaffen. Maar daar blijft het niet bij! Jaarlijks moeten ze nog eens een verlengingsbijdrage ophoesten, waarmee de inactieven genadeloos uit het netwerk worden geknikkerd.

En alsof dat nog niet genoeg is, worden distributeurs ook nog eens opgezadeld met de kosten voor promotiemateriaal, zoals folders, demonstratiemateriaal, en advertentiemiddelen. Zogenaamde ‘kosteloze’ cursussen van moederbedrijven zijn natuurlijk niet zo vrijblijvend als ze lijken; deelnemers moeten zelf voor hun eigen rekening deze zogenaamde ‘gratis’ kennis vergaren.

Maar het wordt pas echt lachwekkend wanneer deelnemers elkaar motiverende bijeenkomsten en cursussen aanbieden en daarvoor ook nog eens een bijdrage durven te vragen. Alsof zaalhuur en organisatiekosten niet voldoende winst opleveren, worden er ook nog eens achterhaalde en nutteloze materialen zoals cassettebanden te koop aangeboden. Welkom in het tijdperk van digitale content en online tools!

En laten we het even hebben over die zogenaamde “tools business”. Het lijkt meer op een verplichte afname die niet alleen oneerlijk is, maar ook nog eens onnodige kosten met zich meebrengt voor de distributeurs. Dit terwijl de meerwaarde van deze zogenaamde ’tools’ in het moderne digitale tijdperk ver te zoeken is.

De beloningen? Ach ja, die komen op provisiebasis of via bonussen bij verkoop. Slimme distributeurs weten eindgebruikers en kleinere wederverkopers uit te persen voor een hoger bedrag dan hun eigen inkoopprijs, waardoor ze een mooie marge kunnen opstrijken. En als kers op de taart worden ze ook nog eens beloond voor het rekruteren van nieuwe distributeurs, die uiteindelijk het vuile werk voor hen zullen opknappen.

Maar laten we vooral niet vergeten dat beginnende distributeurs mooie sprookjes voorgespiegeld krijgen. Onderliggende lagen van distributeurs doen het zogenaamde “verkoopwerk”, terwijl ze zelf amper een cent verdienen. Een trieste realiteit waarin een groot deel van de distributeurs uiteindelijk afhaakt en vervangen wordt door nieuwe slachtoffers. Dit onophoudelijke spel van werving en uitstroom onthult de meedogenloze aard van het netwerkmarketingmodel.

Conclusie

Ik vind het miljonairsmodel kenmerken hebben van MLM en van een piramide spel. Echter ik ben geen rechter die dit onafhankelijk en kan vaststelling. Er wordt aan de deelnemers gouden bergen beloofd, zoals:

“Hier leren normale mensen abnormaal veel geld verdienen via het Internet. Het maakt niet uit wat je kennisniveau is, je achtergrond of ervaring, iedereen kan een miljonairs lifestyle creëren met het MiljonairsModel”

en

“Verdien MINIMAAL €274 Per Dag (Dat Is €8.820 Per Maand!) Vanuit Huis, Via Het Internet mbv Het MiljonairsModel…”

€8.820 is een gouden berg……….

Kan die €8820 verdiensten worden gegarandeerd, ik kan hier niets van opmaken uit de algemene voorwaarden, waarin een aantal zaken moeten zijn beschreven.