Hij bestaat alleen op internet en er komt geen bank of staat aan te pas. Toch is de virtuele internetmunt Bitcoin een hoop geld waard. Inmiddels staat de koers van de munt op 108 dollar. Ter vergelijking, begin februari was de munt 20 dollar waard. En daarmee zijn de Bitcoins een interessant doelwit voor hackers.
Dat de koers van de Bitcoins nu stijgt heeft te maken met de onrust in de eurozone. Nadat bekend werd dat bankspaarders op Cyprus moeten meebetalen aan het redden van hun banken, verdubbelde de koers. “Wat altijd tegen Bitcoin werd gebruikt, namelijk dat er geen staat achter zit die zorgt dat het geld gedekt is, blijkt niet altijd de waarde te hebben die mensen dachten”, zei oprichter van Bitbank.nl Robert-Reinder Nederhoed daar eerder over.
Munt wordt berekend, niet geslagen
Bitcoins bestaan sinds 2009. Een anonieme internetter bedacht een manier waarop mensen elkaar kunnen betalen, zonder dat banken erbij betrokken zijn die transactiekosten berekenen. De munt wordt in tegenstelling tot echt geld niet geslagen, maar door ingewikkelde cryptografische formules berekend. Iedereen kan mee doen en de software is openbaar. Dit systeem zorgt ervoor dat munten niet te kopiëren zijn en dat er maar een beperkt aantal van is. Wil je precies weten hoe Bitcoins werken, luister dan naar dit fragment waarin enkele van de belangrijkste vragen worden beantwoord.
Niet zonder risico
Met Bitcoins kunnen op steeds meer plekken aankopen worden betaald. Zo kunnen Amerikanen er pizza’s mee bestellen. In Capelle aan den IJssel staat zelfs een eengezinswoning te koop, voor 6000 bitcoins. Maar de Bitcoin is niet zonder risico: hackers hebben al verschillende keren in computers ingebroken en Bitcoins gestolen.
Nu de populariteit van de munt groter wordt, groeit ook de aandacht van hackers. Sinds gisteren ligt Bitcoin Central, de eerste bitcoin-wisseldienst met bankstatus, plat als gevolg van aanvallen van hackers.
http://nos.nl/op3/artikel/491331-koers-bitcoin-door-de-honderd-dollar.html