Money machines

0

Onlangs heb ik via ebay een cd-rom besteld met 220.000 ebooks, die behoren tot het publiek domein. Ik koop af en toe dit soort materiaal om inspiratie op te doen of uit nieuwsgierigheid. Op de cd-rom kwam ik het bestand cash-machine tegen. Via de cash-machine kon je in een aantal eenvoudige stappen geld verdienen met het internet. Als dit aanschafte, kreeg je de licentie rechten en gratis programma om ebooks te maken. Het was de bedoeling dat je ebooks online ging verkopen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het stoppen met roken, het verminderen van je schulden en niet te vergeten het promoten van dit programma. Je verkoopt met dit programma “gebakken lucht” en het is een vorm van MLM. Je verkoopt niets of je verkoopt informatie wat afkomstig is vanuit het publieke domein. Onder een “fake email en een anonieme IP” heb ik mij ingeschreven voor een programma van een Nederlandse MLM’er.

Ik krijg nu regelmatig (spam) post. Hun geheim zou zijn dat je websites moet gaan aanmaken en ebooks moet gaan verkopen. Je zou kunnen verdienen 1200 euro per uur. De mogelijkheden waren ongekend. Je zou financieel onafhankelijk worden. Alleen je moet betalen om lid te worden en zodoende een licentie krijgen voor de Nederlandse versie  van “Internet cash machine”. Het concept is hetzelfde, het materiaal veelal vertaald in het Nederlands. Via Payroll kun je geld overmaken naar degene die meedoen in deze Piramide variant. Wat mij opvalt is dat ze geen gebruik maken van paypal of creditcard. Als paypal of creditcard gebruikt, ben je als gebruiker beschermt, als de koop niet bevalt kan je via paypal een claim indienen.

De MLM’er die dit organiseert staat bovenaan de piramide en is waarschijnlijk de enige die hieraan het meeste verdient. Zoals in elke piramide verdient de top en mag de onderste laag werken en betalen.

Ik keur dit soort “ondernemingsactiviteiten” af. Echter een ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen daden, als je inschrijft voor zo’n programma is het jou keuze. In Nederland zijn piramide spelen door de wetgever verboden.

Piramide spelen vallen onder MLM. Een teken aan de wand is dat diverse affliate programma’s zijn gestopt met het promoten van deze programma. Via diverse internet forum’s zoals trosradar kun je hierover vragen stellen. Je kan ook gebruik maken van google en een zoekopdracht op internet loslaten.

MLM is door de Nederlands wet niet verboden, maar een piramade spel is wel verboden. Een stelling die rondgaat op forums is MLM is legale oplichting en een piramide spel is illegale oplichting.

Vroeg of laat gaat dit fout. ls iets te mooi is om waar te zijn, is dit niet goed. Zoals ik al eerder stelde je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen daden en als je meedoet met een piramidespel en hiermee verkoopt, ben je ook nog strafbaar ook.

 

Previous articleLink uitwisseling
Next articlePrivacy en Disclaimer Voorbeeld