Of mijn websites ooit gehackt zijn?

0
Of mijn websites ooit gehackt zijn?
Of mijn websites ooit gehackt zijn?

In het verleden heb ik meerdere malen de onaangename ervaring gehad dat mijn websites werden gehackt. Zo was er een incident waarbij een van mijn WordPress-websites, de enige op die server, werd getroffen, en tevens werden acht andere websites op dezelfde server aangevallen door een andere kwaadwillende website. De aanvaller wist handig gebruik te maken van een beveiligingslek in een script dat ik verzuimd had te updaten. Dit had als gevolg dat alle acht websites werden besmet.

Gelukkig was ik in staat om alles te herstellen door middel van een backup en heb ik onmiddellijk het kwetsbare script verwijderd. Echter, bij de gehackte WordPress-site had ik nagelaten om de noodzakelijke updates op tijd uit te voeren, wat uiteindelijk de deur openzette voor de hack. De enige oplossing in dat geval was het rigoureus verwijderen en opnieuw installeren van de hele website.

Om de risico’s beter te spreiden, heb ik ervoor gekozen om niet alle websites gelijktijdig uit te schakelen. Hoewel het een frustrerende situatie is, heb ik extra aandacht besteed aan de beveiliging van mijn top 20 websites. Ik wilde de meest essentiële en waardevolle sites goed beschermen tegen toekomstige aanvallen. Echter, voor de minder rendabele websites heb ik bewust geen extra beveiligingsmaatregelen genomen, omdat de kosten voor uitgebreide beveiliging de opbrengsten van deze sites zouden overschrijden en het ongemak van een mogelijke hack in dit geval acceptabeler leek.

Het beveiligen van websites is een voortdurend streven naar een balans tussen bescherming en kosten. Het belangrijkste is om lessen te trekken uit eerdere hacks en regelmatig updates uit te voeren om de veiligheid van alle websites te waarborgen. De wereld van cyberdreigingen is voortdurend in beweging en vereist een proactieve aanpak om onze online bezittingen te beschermen tegen potentiële aanvallen.