Op naar vijf miljoen .nl-domeinnamen

0
Spider web with raindrops in green plant
NL domeinen

SIDN presenteert jaarverslag 2011

Arnhem, 2 mei 2012 – Het .nl-domein is vorig jaar harder gegroeid dan ooit. 2011 Bleek ondanks de moeizame economische omstandigheden een vruchtbaar jaar voor het .nl-domein. Er werd een netto groei van 607.265 domeinnamen gerealiseerd en SIDN verstevigde daarmee haar marktaandeel van 72% en haar derde positie in de lijst van meer dan 250 landendomeinen. Dit is terug te lezen in het jaarverslag dat SIDN vandaag presenteert op www.sidn.nl.

Jaar vol hoogtepunten
Voor SIDN was 2011 in meer opzichten een bijzonder jaar. SIDN vierde namelijk ook het 15-jarig bestaan, maar meer nog het 25-jarig bestaan van het .nl-domein. Ter gelegenheid van dit jubileum keek SIDN in 2011 terug op 25 jaar internet in Nederland middels een jubileumwebsite, www.de 25jaarvan.nl, en een jubileummagazine. Tijdens het 25 jaar .nl-congres stond juist de toekomst centraal en gaf onder meer visionair Kevin Kelly zijn visie op de rol van het internet in ons dagelijks leven nu en in de toekomst.

Bewezen succesvol
“2011 was qua groei het succesvolste jaar in de geschiedenis van het .nl-domein, waardoor het aantal van vijf miljoen .nl-domeinnamen snel nadert. Dit succes komt deels doordat internet in Nederland breed en intensief wordt gebruikt, maar ook omdat het .nl-domein tot een van de veiligste domeinen ter wereld behoort”, aldus Roelof Meijer, algemeen directeur van SIDN. “Daarnaast is het verkrijgen van een .nl domeinnaam in vergelijking met veel andere landendomeinen eenvoudig en goedkoop en hebben we meer dan 1.800 registrars waardoor iemand die een .nl-domeinnaam wil hebben veel keuze heeft, ook voor wat betreft diensten via die domeinnaam. Deze keuze voor het indirecte verkoopkanaal is een hele bewuste geweest, die aan de basis ligt van het succes van .nl en die we dus zullen houden.”

Veiligheid
Ook in 2012 blijft SIDN werken aan de betrouwbaarheid van het internet en het .nl-domein in het bijzonder. Meijer: “Dit doen we onder meer door de invoer van DNSSEC in ons domeinnaamregistratiesysteem, maar ook door te investeren in research en innovatie. Een goed voorbeeld is het PI.Lab, een samenwerking van TNO, Radboud Universiteit, Tilburg University en SIDN waarin we gezamenlijk werken aan oplossingen voor het versterken van de online privacy en het beheren van elektronische identiteiten.”

Next articleNuCash.nl: betrouwbaarheid bewezen door 100.000 leden