Return on investment voor een internet marketeer

0

Office_Supplies_reciept_calcDe return on investment (ROI) geeft het rendement op de investering aan. Dit gegeven is voor een internet marketeer belangrijk om het succes van een website af te lezen. Je moet een investering doen en je wilt deze investering terugverdienen.

Hoe moet je de ROI bepalen?

Voor mij is de meetperiode een jaar en de investering betreft een domeinnaam. Ik hou geen rekening met de kosten van het hosten. Normaal gesproken koop je als markeer een webhosting pakket aan, met dit pakket kan een groot aantal website hosten. Het is niet relevant om deze kosten mee te nemen met het bepalen van de ROI voor een nieuw project.

Een ROI is positief als deze > 1 en negatief als deze > 1.

Berekening ROI

Opbrengt : Kosten

Bijvoorbeeld

Opbrengst 9,00

Kosten 4,25

ROI = 9,00/4,25 = 2,11 ROI = positief, dus winst

Opbrengst 3,6

Kosten 4,25

ROI = 3,6/4,25 = 0,84 ROI = negatief, dus verlies.

Ik gebruik de ROI, om te bepalen of ik nog moet doorgaan met een domeinnaam. De meeste ROI’s van mijn domeinen zijn positief uitgevallen, door dat ik de kosten voor mijn domeinnamen heb weten te reduceren met 60%.

Ik zet alle opbrengsten en kosten in een spreadsheet. In apart blad bereken ik de ROI van al mijn websites. Ik heb in één A4 het overzicht wat loopt en wat niet loopt. Alles domeinen die een negatieve ROI hebben, stoot ik af.

Ik heb een aantal websites met een ROI van > 120. Aan deze websites geef ik de meeste aandacht. Tenslotte tijd is geld.

Previous articleWinst maken op internet
Next articleMeer dan helft MKB houdt geen rekening met mobiel