SERP (Search Engine Result Page): Uitleg

0
SERP (Search Engine Result Page): Uitleg
SERP (Search Engine Result Page): Uitleg

Wanneer een gebruiker een zoekopdracht uitvoert via een zoekmachine, wordt de respons getoond op de Search Engine Result Page (SERP). Deze pagina’s vormen een cruciale schakel in de digitale zoekervaring en bevatten meestal een combinatie van organische en gesponsorde resultaten. De resultaten worden doorgaans gerangschikt op relevantie voor de zoekopdracht van de gebruiker.

Twee Hoofdsoorten Resultaten: Organisch en Gesponsord

Er zijn twee algemene soorten resultaten in SERP:

  1. Organische zoekresultaten: Deze zijn gegenereerd door het algoritme van de zoekmachine en worden gerangschikt op basis van diverse factoren zoals relevantie, autoriteit en gebruikerservaring.
  2. Gesponsorde zoekresultaten: Dit zijn advertenties, en de plaatsing wordt bepaald door de adverteerder.

Hoe SERP zich Aanpast aan Gebruikersgedrag

Met de enorme hoeveelheid content online limiteren zoekmachines het aantal resultaten per pagina om gebruikers niet te overweldigen. Anders dan in de wereld van traditionele gedrukte media, kunnen zoekmachine resultaten variëren op basis van individuele factoren zoals surfgedrag.

Componenten van SERP

Belangrijke zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo! bieden niet alleen organische en gesponsorde resultaten, maar ook een scala aan verrijkte resultaten, zoals rijke snippets, afbeeldingen, kaarten en video’s. Uit onderzoek blijkt dat 97% van de zoekopdrachten in Google ten minste één verrijkt element bevat.

De Zoekopdracht: Het Startpunt van SERP

Ook bekend als de ‘gebruikerszoekreeks’, is dit het woord of de set woorden die door de gebruiker in de zoekbalk van de zoekmachine worden getypt. De zoekbox bevindt zich op alle belangrijke zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo!

Mensen hebben de neiging om de eerste resultaten op de eerste pagina te bekijken. Elke pagina met zoekresultaten bevat meestal 10 organische vermeldingen (hoewel sommige resultatenpagina’s minder organische vermeldingen kunnen hebben). Volgens een studie uit 2019 zijn de doorklikpercentages (CTR’s) voor de eerste pagina als volgt:

Positie 1: 31,7%
Positie 2: 24,7%
Positie 3: 18,7%
Positie 4: 13,6%
Positie 5: 9,5%
Positie 6: 6,2%
Positie 7: 4,2%
Positie 8: 3,1%
Positie 9: 3%
Positie 10: 3,1%

Het Belang van Organische Resultaten

Organische SERP-vermeldingen zijn de natuurlijke lijsten die worden gegenereerd door zoekmachines. Ze worden gesorteerd op een relevantiescore op basis van een reeks factoren zoals de kwaliteit en relevantie van de inhoud en de betrouwbaarheid van de website en de auteur.

Gesponsorde Resultaten en Consumentengedrag

Sommige bedrijven betalen zoekmachines om hun producten of diensten prominenter te vertonen. Echter, consumenten hebben de neiging deze bovenste resultaten te vermijden, aangezien er een verwachting is dat deze gesponsord en dus minder relevant zijn.

Conclusie: De Evoluerende Rol van SERP

SERP speelt een centrale rol in de moderne digitale zoekervaring. Het is van groot belang om te begrijpen hoe deze resultatenpagina’s zijn gestructureerd en functioneren, niet alleen voor eindgebruikers maar ook voor SEO-experts en adverteerders. Met steeds diversere en gepersonaliseerde resultaten worden SERP’s steeds complexer en belangrijker in de wereld van online zoeken.

Bronnen en meer informatie

  1. Google Issues Warning To Tools That Do Automated Queries (seroundtable.com)
  2. Video: anatomy of a search snippet (mattcutts.com)
  3. An Analysis of Web Documents Retrieved and Viewed (psu.edu)
  4. Search engine results page – Wikipedia
  5. Google Search – Stay in the Know with Your Google App
Previous articleProductfeed waarvoor wordt dit gebruikt in Affiliate Marketing?
Next articleWat is Link Juice Precies en was de relatie met SEO?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here