Wat is dropshipping en wat is mijn ervaring hiermee?

0
Wat is dropshipping en wat is mijn ervaring hiermee?
Wat is dropshipping en wat is mijn ervaring hiermee?

Dropshipping is een methode waarbij webshop-eigenaren kunnen verkopen zonder dat ze daadwerkelijk producten op voorraad hebben. Wanneer een klant een artikel bestelt, geeft de webwinkelier deze bestelling door aan een externe leverancier. Deze leverancier zorgt er vervolgens voor dat het product rechtstreeks naar de klant wordt gestuurd.

Het grootste voordeel van dropshipping is dat je geen eigen voorraad hoeft te hebben. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op opslag- en investeringskosten. Dit maakt dropshipping tot een bedrijfsvorm met weinig risico, omdat er geen grote investering in productvoorraad nodig is. Het biedt freelancers en particulieren ook de kans om met minimale opstartkosten een inkomen op te bouwen.

Persoonlijk heb ik gebruikgemaakt van deze strategie en verkocht ik producten op eBay (status per 26 oktober 2012). Ik liet de bestellingen direct door mijn leverancier, vaak vanuit AliExpress, naar de klanten verzenden. Deze producten werden vanuit China verzonden naar Nederland en andere landen. De verkoopprijs die ik hanteerde, was all-inclusive; AliExpress bood vaak gratis verzending aan. Mijn productaanbod varieerde van zonnepanelen tot computeronderdelen.

Met AliExpress duurt de levering meestal tussen de 14 en 21 dagen. Qua prijszetting was ik altijd concurrerend. Mijn winstmarge bedroeg tussen de 1 en 2 euro per product, en ik zorgde ervoor dat mijn prijzen altijd lager lagen dan die van mijn concurrenten, ondanks de wat langere verzendtijd.

Echter, in 2015 besloot ik te stoppen met dropshipping vanwege de toenemende bedrijfsrisico’s en krimpende winstmarges. Er waren momenten dat de leverancier niet leverde, waardoor ik de klant moest compenseren. Bovendien ondervond ik soms problemen met de douane, waardoor klanten onverwachts extra kosten hadden. Dit heeft me ertoe gebracht mijn webshops te sluiten en me volledig te richten op affiliate marketing.