Website en hosting

0
Online shopping website with product pictures and price in a browser window, collage and paper cut composition
Online shopping website with product pictures and price in a browser window, collage and paper cut composition

Een website is een verzameling samenhangende webpagina’s met gegevens, zoals tekst, afbeeldingen of video’s, die opgeslagen worden of in het gebruikte jargon gehost (= letterlijk: ‘geherbergd, onderdak geboden’). De website is vervolgens op een of meerdere webservers gezet en is (meestal) opvraagbaar gemaakt via internet. (bron wikipedia.nl)

Wat heb je nodig voor een website?

  1. Domain
  2. Hosting

Als je besluit een website te nemen moet je zo goedkoop mogelijk een contract afsluiten van bedrijf dat website host. Daarnaast moet je een goedkope domeinnaam registeren.

Om risico te spreiden gebruik om mijn websites te hosten maak ik gebruik van meerdere bedrijven.

Ik maak veelvuldig gebruik van Versio. De kosten voor het hosten bij Versio bedragen € 0,50 (Exclusief BTW) per maand. Hiervoor kun je maximaal 25 website hosten. Je hebt de beschikking over 1500 MB opslag ruimte en 20 GB verkeer. Een gemiddelde WordPress kost +/- 25MB opslag en een forum zoals SMF 250 MB opslag. Upgraden naar een ander hostingpakket is altijd mogelijk.

Voorbeeld ik registreer een domeinnaam van 2,95 (eerste jaar)en de kosten van hosting zijn 0 euro. Ik probeer dit domein winstgevend te maken binnen een jaar. Ik bouw de website op, plaats er relevante advertenties op, promote mijn website. Na een jaar maak ik de balans op. Mijn belangrijkste criterium is, wat brengt mij dit domein op aan inkomsten. Als de website een opbrengt heeft van 30 euro per jaar en het onderhoud is minimaal, verleng ik het domein met een jaar. De instandhouding van een domeinnaam kost +/- 15 euro per jaar. Via deze manier heb ik in 12 jaar tijd een bestand opgebouwd van 90 websites. Als een domeinnaam of website minder als 15 euro opbrengt dan verleng ik deze niet. Als een domeinnaam meer als 15 euro opbrengt maar het onderhoud is te groot is, verleng ik deze niet.

Dit zijn een aantal simple regels die er voor zorgen dat ik geen websites beheer waarvan de kosten te hoog zijn.

Let op niet alle websites die je start zullen winstgevend zijn. Voor dat ik een website start doe ik een klein onderzoek via google adwords of er vraag is naar de website die wil ga starten. Als er maar 100 zoekopdrachten per maand voor zijn, dan begin ik er niet aan. Als er 3000 zoek opdracht per maand zij, heeft jou website een potentie van maximaal 30 organische bezoekers per dag. Van deze 30 bezoekers klikt ongeveer 0,22 % op een banner. Dus aantal kliks is per maand is maximaal (3000 * 0,22) 6,6.

Inhoudsopgave

Domeinen

Een domeinnaam (of, afgekort, ‘domein’) is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. Deze naam verwijst naar een computeradres dat uit nummers bestaat. Het DNS functioneert als het telefoonboek van het computernetwerk. De vertaling van de naam naar het betreffende nummer geschiedt middels DNS-servers, alle verdere datacommunicatie tussen computers maakt gebruik van dat nummer.

De verschillende delen van een domein(naam) worden van elkaar gescheiden door punten. Een voorbeeld van een domein(naam) is wikipedia.org. Een domeinnaam moet bestaan uit twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een streepje -. Sinds enkele jaren kunnen domeinnamen ogenschijnlijk ook diakritische en andere tekens bevatten. Hierbij gaat het echter om door middel van punycode-gecodeerde tekens die uiteindelijk toch uitsluitend uit een reeks van bovengenoemde tekens bestaan.

Het achterste gedeelte in het bovenstaande voorbeeld is .org. Dit is een generic top level domain (gTLD). Een gTLD is, naast een ccTLD, een van de twee soorten TLD’s. TLD’s geven meestal het type of het land van de website weer.

Zowel particuliere personen als bedrijven mogen een domeinnaam als combinatie van een naam met een TLD registreren.

De meeste TLD’s maken gebruik van een registry-registrar-model. De TLD-operator (registry) verleent hierbij de mogelijkheid aan diverse bedrijven (de registrars) om wijzigingen in het TLD aan te maken. Een registrar kan nieuwe domeinnamen aanvragen en de Whois-informatie en nameservers van de domeinnamen bepalen. Deze opzet heeft het voordeel dat de domeinhouders (vaak miljoenen bij bekende TLD’s) niet direct zaken hoeven te doen met de TLD-operators. Een registrar betaalt voor het recht om domeinnamen te registreren meestal een vast periodiek bedrag plus een bedrag per domeinnaam.

Probeer altijd een zo goedkoop mogelijke domeinnaam aan te schaffen. Ik werk altijd met goedkope domeinnamen, soms is er een aktie waarbij je voor 1 euro een domeinnaan kan registeren. Hieraan koppel ik een goedkope hostingprogramma of ik of er ergens bij een van mijn providers nog ruimte is om een domein aan toe te voegen. Voor 1 euro heb ik dan een website. Belangrijk is het om deze zo snel mogelijk online te brengen. De investering van 1 euro verdien altijd terug, door het plaatsen van advertenties van bijvoorbeeld google of een affilate programma. Als de website meer als 15 euro opbrengt is deze voor mij levensvatbaar. Brengt hij minder op, dan laat ik vervallen.

Bij onderstaande bedrijven neem ik regelmatig diensten af, zoals het registeren van een domeinnaam. Voor het hosten van de website zoek ik meestal een ander bedrijf. Door het combineren van verschillende diensten bespaar ik geld. Ik ben zo in staat een project te realiseren tegen minimale kosten. Als internet ondernemer moet je echt je kosten in de gaten houden.

Versio

Bij Versio registreer ik regelmatig een *.nl *.info en *.com naam. De reden hiervoor is dat Versio goedkope domeinen levert. De registratie is goedkoop en de vervolgjaren ook. Tevens heeft Versio goedkope hosting vanaf € 0,50 per maand. (25 domeinen en upgraden is altijd mogelijk.) Steeds meer domeinen en hosting breng ik over Versio, omdat zo de kosten kan verlagen. Want opbrengst min kosten is winst.

Webhosting

Webhosting is een dienst die particulieren of bedrijven ruimte aanbiedt voor het opslaan van informatie, afbeeldingen, of andere inhoud die toegankelijk is via een website. Om snelheid en veiligheid te garanderen en ervoor zorg te dragen dat een webpagina of een website altijd beschikbaar is, worden deze opgeslagen bij een hostingbedrijf.

Soorten webhostingHosting kan onderverdeeld worden in verschillende soorten:

Gratis hosting: meestal met beperkte mogelijkheden. Het draaien van scripts (bijvoorbeeld PHP) en het voeren van een eigen domeinnaam is vaak niet mogelijk. Schijfruimte en bandbreedte zijn meestal ook beperkt. Vaak voegt de hostingfirma reclameboodschappen toe aan elke pagina. Je doet jou werk als het ware voor de hostingfirma.

Shared hosting: hierbij worden meerdere (honderden) websites op dezelfde server geplaatst, met hezelfde IP adres. Voordeel goedkoop, maar langzamer dan een eigen server.

Reseller hosting: bestemd voor wie zelf een webhost wil worden. Voorziet in een hoge schijfruimte en bandbreedte die kan verdeeld worden over alle sites die de gebruiker er wil op plaatsen. Te vergelijken met shared hosting, maar de afnemer heeft meer vrijheid en kan zelf webhosting verkopen. Voordeel goedkoop, maar langzamer dan een eigen server. Het verkopen van webruimte lijkt lucratief, maar het vergt veel werk. Je moet reageren op storingen e.d. Maar als jezelf meerdere websites bezit is dit misschien een uitkomst om zelf afnemer te zijn. Ik zelf maak gebruik van een aantal reseller pakketten.

Virtual Private Server (VPS) hosting: hiermee kan één fysieke server meerdere virtuele servers huisvesten. Elke klant heeft dan beheerder of root-rechten om de server te configureren en gebruikers rechten toe te kennen. De klant kan een VPS ook voor andere toepassingen dan websites gebruiken. Als een virtuele server crasht, dan hebben de andere klanten daar geen last van. Processorcapaciteit en bandbreedte naar de harde schijf worden wel gedeeld door de klanten.

Dedicated hosting: de klant krijgt werkelijk een eigen server (machine). Wel heeft deze zich te houden aan datalimiet en hard schijfruimte.

Managed hosting: de klant krijgt een eigen server (of een gedeelte hier van) maar geeft het beheer en onderhoud hier van uit handen.

Co-located hosting: de klant plaatst een eigen server in de ruimte van de colocatieprovider. Het is vereist om een “19” rack mountable”-server te plaatsen van 1, 2 of 4U (Units) 1U = 1,73 inch hoog = 4,4 cm. Ook hier heeft de klant rekening te houden met datalimiet, maar harde schijven kunnen naar gewenste hoeveelheid worden geplaatst of vervangen door grotere.

Cloud hosting: een nieuwe vorm van hosting op geclusterde (aan elkaar gekoppelde) servers waardoor een grote schaalbaarheid ontstaat. De voordelen zijn betere beschikbaarheid, meer betrouwbaar en hogere snelheid.

Platform

Bij de meeste providers draait de server onder het besturingssysteem Linux, met een Apache-webserver, een MySQL-database en de scripttaal PHP. Deze combinatie heet ook wel LAMP, en is met name populair omdat deze software geen licentiekosten met zich meebrengt. Sommige webserver-toepassingen, zoals Active Server Pages (ASP of ASP.NET) en koppeling naar een Microsoft Access-database zijn meer geschikt voor een Microsoft Windows server, wat echter wel meer licentiekosten met zich meebrengt. Tegenwoordig zijn er ook mogelijkheden om ASP op een Linux-server te gebruiken.

Previous articleWebsite Promotie
Next articlePublic Domain