Website promotie is het continue proces van het promoten van een website om meer bezoekers naar zijn website te leiden door een webmaster. De technieken die gebruikt worden zijn de inhoud en kwaliteit van een website, zoekmachine optimalisatie en het aanmelden bij zoekmachines worden gebruikt om meer bezoekers naar een website te krijgen.
Op deze manier maak je reclame voor je website en is min of meer een “must” tegenwoordig. Het is niet zo moeilijk als je zou verwachten en in veel gevallen kost het niets. Je kunt op veel meer manieren gratis je website promoten dan je voor mogelijk houdt. Je kan ook betalen voor bezoekers, d.m.v. Adwords.
Eerlijk is eerlijk de meeste bezoekers van een website komen via google. Als ik de statistieken van mijn website analiseer blijkt dat 95% van de nieuwe bezoekers via google op mijn websites terecht komt. De overige 5% komt via startpagina’s of andere websites naar mijn site. Onderstaand voorbeeld is een van mijn websites, goed voor 300 bezoekers per dag in een nichemarket.
Veel bezoekers zijn terugkerende bezoekers en de nieuwe bezoekers komen voornamelijk via google. Een webmaster moet google koesteren en er zorgvuldig mee omgaan. Google is zeer belangrijk voor een webmaster om bezoekers naar zijn of haar website te krijgen.
Werking van google
Google is een zoekmachine van Google Inc. voor documenten op het World Wide Web, gelanceerd in 1997 door twee promovendi aan de Stanford-universiteit, Larry Page en Sergey Brin. Page en Brin hadden twee jaar gewerkt aan een geavanceerde methode voor het vinden van informatie op internet. Al snel werd Google ’s werelds populairste zoekmachine. Gebruikers waren tevreden over de zoekresultaten, en over de presentatie ervan: op een rustige pagina, zonder de schreeuwerige advertenties die bij veel andere zoekmachines te zien waren.
De naam is een variant van het woord “googol”. Googol is de aanduiding voor een 1 met honderd nullen (10100). De term weerspiegelt de bedrijfsmissie om alle informatie van de wereld toegankelijk en nuttig te maken.
Inmiddels zijn er Google-versies in verschillende talen, waaronder sinds 2003 ook Nederlands.
Op 5 mei 2010 meldde Google op zijn officiële blog zijn logo te hebben aangepast, dit voor het eerst sinds Sergey Brin het logo in 1999 ontwierp. Ook enkele andere aanpassingen werden doorgevoerd, met betrekking tot het verbeteren van de zoekresultaten.
De basis van de Google zoekmachine is een algoritme met de naam PageRank. In essentie wordt de waarde van een pagina bepaald door het aantal malen dat er naar gelinkt wordt vanaf andere internetpagina’s. Elke verwijzing betekent een stem voor een pagina. Google analyseert ook de pagina die de stem uitbrengt. PageRank werkt met een schaal van 0 tot en met 10.
PageRank wordt gebruikt om de resultaten van een zoekopdracht te rangschikken. Een hoge PageRank betekent niet dat de pagina bij alle zoekopdrachten hoog zal scoren.
Algoritme
Google heeft een aantal algoritmes – circa 200 algoritmes in totaal, waarvan van circa 150 de werking bekend is – om te bepalen welke pagina het eerst in de resultaatlijst wordt genoemd. Belangrijk daarbij is, naast het belang van een zoekterm op de pagina, hoe vaak er naar een pagina gelinkt wordt, vanaf welke pagina’s en met welke tekst.
Omdat veel gebruikers Google gebruiken om pagina’s te vinden, is het voor aanbieders van materiaal nuttig om hoog in Google vermeld te worden. Daarom worden er methoden gebruikt om kunstmatig de ‘pagerank’ van pagina’s op Google te verhogen, bijvoorbeeld door het creëren van ‘fake’ webpagina’s, die slechts dienen om naar andere pagina’s te verwijzen, zodat deze een hogere rang krijgen. Google heeft een aantal malen zijn algoritme aangepast om zo het effect van dergelijke praktijken te verminderen of teniet te doen. Harde uitspraken die de plaats van een webpagina in de resultatenlijst van een zoekopdracht voorspellen zijn erg moeilijk en vaak twijfelachtig. Het exacte algoritme van Google wordt namelijk door de makers geheimgehouden en is voor buitenstaanders niet altijd even gemakkelijk te begrijpen. Niemand weet hoe zwaar PageRank doorweegt in het algoritme: zo had op 28 maart 2005 het Wikipedia-artikel over Westerse wereld een pagerank van 5 op 10. Op dezelfde dag had het Wikipedia-artikel over Westerse cultuur een pagerank van 0 op 10. Toch werd de pagina over Westerse cultuur als eerste in de resultatenlijst opgenomen toen via Google met de zoekterm “Westerse wereld” werd gezocht
De index
Elke zoekopdracht doorzoekt in minder dan een seconde een index die is opgebouwd uit bijna 10 miljard webpagina’s (stand juli 2007). Een groot deel van die pagina’s wordt regelmatig bezocht door de spider van Google, Googlebot genaamd. De spider leest de pagina en slaat de gegevens op in de index. De spider is in staat om hyperlinks te volgen, en kan op die manier een groot deel van het web bezoeken. Volgens Google werd op 25 juli 2008 de mijlpaal van 1 miljard unieke URL’s overschreden.
Techniek
Van meet af aan is er voor gekozen niet te werken met één grote centrale computer, maar met een netwerk van zeer veel relatief goedkope computers. Googles serverpark bestaat naar schatting uit meer dan 450.000 systemen die zijn opgebouwd uit standaard hardwarecomponenten. De computers staan verspreid over allerlei datacentra. Door clusters redundant uit te voeren kunnen defecte machines eenvoudig vervangen worden.