Wat is Copywriting en Waarom is het Belangrijk?

0
Kleurrijke illustratie van copywriting in kubistische en popartstijl met handen, gezicht, typemachine en megfoon.
Visuele mix van kunst en marketing: copywriting afgebeeld in kubistische vormen en popart-kleuren.

Copywriting is het schrijven van teksten die bedoeld zijn om de lezer te overtuigen. Je ziet dit vooral bij reclame en marketing: denk aan de tekst op een advertentieposter, de slagzin in een tv-reclame of de woorden op een website van een bedrijf. Het doel van copywriting is dat de lezer iets gaat doen, zoals een product kopen, op een link klikken of zich inschrijven voor een nieuwsbrief.

Wat is copywriting

Misschien heb je het woord copywriting nog nooit gehoord, maar je komt dit soort teksten elke dag tegen. Als je een grappige slogan op een poster leest of een pakkende reclameleus op televisie hoort, is de kans groot dat een copywriter deze heeft geschreven. Copywriters bedenken de woorden die jou moeten aanspreken, nieuwsgierig maken of overtuigen om in actie te komen.

Copywriting is dus anders dan gewoon informatie geven of een verhaal vertellen. Het is een vak apart waarbij creativiteit en psychologie samenkomen. In dit artikel ontdek je wat copywriting precies is en waarvoor het wordt gebruikt. We leggen uit hoe copywriting verschilt van andere vormen van schrijven, zoals journalistiek of content writing. Ook kijken we kort naar de geschiedenis van copywriting en bespreken we een paar basisprincipes van dit vakgebied.

Waarvoor wordt copywriting gebruikt?

Copywriting wordt meestal ingezet in de wereld van reclame en marketing. Bedrijven willen graag dat mensen hun producten kopen of hun diensten gebruiken. Met behulp van een pakkende tekst proberen ze de aandacht van klanten te trekken en hen te overtuigen van de voordelen. Of het nu gaat om een nieuwe speelgoedreclame of een folder voor een pretpark, de juiste woorden kunnen ervoor zorgen dat mensen enthousiast raken en iets willen uitproberen.

Niet alleen bedrijven gebruiken copywriting. Ook goede doelen en overheidsinstellingen maken er gebruik van om mensen ergens van te overtuigen. Denk aan een campagne om te doneren voor een goed doel, of een poster die je aanmoedigt om op de fiets een helm te dragen. In al deze gevallen schrijft een copywriter een boodschap die mensen tot actie aanzet, of dat nu kopen, geven of veranderen van gedrag is.

Uiteindelijk is het doel van copywriting bijna altijd om een reactie uit te lokken bij de lezer. Dat kan een aankoop zijn, maar ook iets anders zoals het invullen van een formulier, het aanvragen van informatie of het onthouden van een merknaam. Copywriting helpt om de boodschap van de afzender (bijvoorbeeld een bedrijf of organisatie) duidelijk en aantrekkelijk over te brengen, zodat de lezer doet wat de afzender graag wil.

Voorbeelden van copywriting

Je komt teksten van copywriters op allerlei plaatsen tegen. Enkele voorbeelden van media en situaties waar copywriting een rol speelt:

  • Reclames op televisie of radio: De gesproken tekst in een tv- of radioreclame (bijvoorbeeld een grappige opmerking of een slogan) is vaak geschreven door een copywriter.
  • Advertenties in drukwerk of online: De pakkende koppen en wervende zinnen in een reclamefolder, op een poster of in een banneradvertentie op internet komen van een copywriter.
  • Slogans en slagzinnen: Bekende zinnen als “Just Do It” van Nike of “Ik ben toch niet gek!” uit een Nederlandse winkelreclame zijn bedacht om mensen iets te laten onthouden of voelen bij een merk.
  • Websites en sociale media: De welkomsttekst op de homepage van een bedrijf of een bericht op Instagram dat je aanspoort om op een link te klikken, zijn vormen van copywriting.
  • E-mails en brieven: Bedrijven sturen nieuwsbrieven of aanbiedingen via e-mail; ook die teksten (net als wervende brieven die je per post krijgt) zijn door copywriters geschreven.

Kort gezegd: overal waar een boodschap je moet overtuigen of prikkelen, is waarschijnlijk een copywriter aan het werk geweest.

Verschil tussen copywriting en andere schrijfstijlen

Er zijn veel soorten teksten, en copywriting is daar slechts één van. Twee andere bekende vormen van schrijven zijn journalistiek schrijven en content writing. Hieronder vergelijken we copywriting met deze twee, zodat duidelijk wordt waarin ze verschillen.

Copywriting versus journalistiek schrijven

Journalistiek schrijven draait om het informeren van het publiek op een neutrale en objectieve manier. Een journalist (bijvoorbeeld iemand die voor een krant of nieuwssite schrijft) brengt feiten en nieuws, vaak door beide kanten van een verhaal te belichten. In een nieuwsartikel zul je daarom zelden een oproep zien om iets te kopen of te doen. De taal van een journalist is zakelijk en bondig, zonder overdreven bijvoeglijke naamwoorden of aansporingen, want het doel is informeren, niet overtuigen.

Copywriting daarentegen is per definitie subjectiever en heeft een ander doel. Een copywriter schrijft in opdracht van bijvoorbeeld een bedrijf of organisatie en richt zich op een specifieke doelgroep die hij wil overtuigen. Waar de journalist vooral waarheid en balans nastreeft, zal de copywriter vooral de voordelen of positieve kanten van een product of idee benadrukken. Ook de stijl verschilt: copywritingteksten zijn vaak korter, prikkelender en creatiever van toon dan nieuwsartikelen. In plaats van puur feiten, gebruikt een copywriter emotie, humor of een slim gekozen woordspel om jouw aandacht te grijpen.

Copywriting versus content writing

Content writing is een term voor het schrijven van online inhoud, zoals blogs, artikelen of gidsen, met als doel de lezer te informeren of te vermaken. Vaak zijn deze teksten langer en gaan ze dieper op een onderwerp in dan reclame-teksten. Ze geven waardevolle informatie en bouwen vertrouwen op bij het publiek. Stel je bijvoorbeeld een blog voor die uitlegt hoe je een cake bakt of een reisverslag met vakantietips: de schrijver wil jou helpen of iets interessants vertellen, niet direct iets verkopen. Content writing probeert de lezer vooral te boeien en te informeren, zonder in elke zin te roepen: “Koop dit nu!”.

Copywriting daarentegen richt zich op directe actie, terwijl content writing subtieler te werk gaat en eerst een band opbouwt met de lezer door nuttige informatie te bieden. Met andere woorden: content writing trekt mensen aan met interessante inhoud, en copywriting zet die interesse om in een directe actie (bijvoorbeeld iets kopen of aanmelden). In de praktijk werken content writing en copywriting vaak samen. Een informatief artikel kan bijvoorbeeld eindigen met een oproep om contact op te nemen of iets te kopen – dat laatste stukje is dan copywriting. Maar over het algemeen kun je zeggen: content writing informeert, copywriting overtuigt.

Ontstaan en ontwikkeling van copywriting

Lang voordat het woord “copywriter” bestond, werden al teksten gebruikt om mensen te overtuigen. In de oudheid en middeleeuwen maakten verkopers reclame door te roepen op markten of uithangborden op te hangen voor hun winkels. De eerste gedrukte advertenties verschenen in de 15e en 16e eeuw, toen de boekdrukkunst het mogelijk maakte om pamfletten en kranten te verspreiden.

Het vakgebied copywriting ontstond echt in de negentiende eeuw. Door de industriële revolutie kwamen er veel nieuwe producten op de markt die aan de man gebracht moesten worden, en kranten werden een populair middel om te adverteren. Rond 1840-1850 ontstonden de eerste reclamebureaus: in 1843 in de Verenigde Staten en in 1846 volgde het eerste Nederlandse bureau in Rotterdam. Deze bureaus verkochten niet alleen advertentieruimte, maar bedachten ook de teksten en slogans voor hun klanten. Zo werd de moderne copywriter geboren als gespecialiseerde tekstschrijver voor reclame.

In de twintigste eeuw groeide reclame uit tot een enorme industrie. Er kwamen nieuwe media bij: eerst advertenties op de radio (vanaf de jaren 1920) en later ook op televisie (vanaf de jaren 1950). Copywriters moesten hun schrijfstijl aanpassen aan deze nieuwe middelen. Zo leerden ze bijvoorbeeld om in een paar seconden een pakkende boodschap te schrijven voor radiospotjes en televisiereclames. In de jaren 1960 en 1970 werden enkele legendarische reclamecampagnes en slogans bedacht die vandaag de dag nog bekend zijn. Copywriters kregen in deze periode een imago als creatieve “reclame-uitvinders” die merken een eigen stem gaven.

In de afgelopen decennia heeft het internet voor een nieuwe revolutie in copywriting gezorgd. Tegenwoordig zie je copywriting niet alleen op papier of via radio en tv, maar ook op je computerscherm en smartphone. Denk aan de tekst op websites, online advertenties, social media-berichten en e-mails die in je inbox belanden. De basis blijft hetzelfde: met woorden de aandacht grijpen en mensen overtuigen. Wel moeten copywriters nu rekening houden met zaken als zoekmachines (voor online teksten) en de korte aandachtsspanne van online lezers op sociale media. Copywriting is zo een veelzijdig vakgebied geworden dat zich telkens aanpast aan nieuwe media en technologieën.

Basisprincipes van goede copywriting

Ook al is elke tekst anders, er zijn een paar basisprincipes die veel copywriters gebruiken bij het schrijven:

  • Ken je publiek: Een copywriter denkt altijd na over voor wie hij schrijft. De toon en woorden worden aangepast aan de doelgroep. Een tekst voor kinderen gebruikt bijvoorbeeld eenvoudigere woorden en een speelse toon, terwijl een tekst voor zakenmensen formeler kan zijn.
  • Grijp meteen de aandacht: De eerste woorden van een tekst moeten de lezer pakken. Dit kan met een opvallende titel, een boeiende vraag of een sterk statement. Als de kop of eerste zin niet prikkelt, leest niemand verder.
  • Wek interesse en verlangen: Nadat je de aandacht hebt, moet je de interesse vasthouden. Leg bijvoorbeeld uit welk probleem het product of idee oplost, of welke voordelen het biedt. Zo maak je de lezer enthousiast, en krijgt hij misschien zin in het product of aanbod.
  • Roep op tot actie: Een goede reclametekst eindigt vaak met een duidelijke instructie aan de lezer, de zogenaamde call-to-action. Bijvoorbeeld: “Bestel nu”, “Meld je vandaag nog aan” of “Lees meer op onze website”. Zo weet de lezer precies wat er van hem verwacht wordt als hij geïnteresseerd is geraakt.
  • Houd het simpel en duidelijk: Korte zinnen en begrijpelijke woorden doen het vaak beter dan lange, ingewikkelde zinnen; de kernboodschap moet meteen duidelijk zijn. Een copywriter vermijdt daarom ingewikkeld jargon (vaktaal) als de lezers dat niet kennen. Eenvoud geeft kracht aan de reclameboodschap.
  • Schaven en testen: Goed schrijven is meestal ook herschrijven: copywriters maken vaak meerdere versies en schaven net zo lang tot elk woord precies goed is. Soms worden verschillende slogans of advertenties uitgeprobeerd (bijvoorbeeld aan een testpubliek of met hulp van online statistieken) om te ontdekken welke het beste effect heeft.

Deze principes helpen copywriters om telkens weer aantrekkelijke en overtuigende teksten te maken.

Bronnen en meer informatie

  1. Wikimedia Foundation (2024). Tekstschrijver. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Tekstschrijver
  2. Wikimedia Foundation (2024). Geschiedenis van de reclame in Nederland. Wikipedia. https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_reclame_in_Nederland
  3. van Gent, T. (2025). Wat is copywriting. [Blogpost]. https://timonvangent.be/wat-is-copywriting/
  4. Bloeise (2022). Wat doet een copywriter eigenlijk? [Online artikel]. https://bloeise.nl/wat-doet-een-copywriter-eigenlijk/
  5. Bliksem Schrijfbureau (2022). Copywriting vs content writing. [Blogartikel]. https://www.bliksemschrijfbureau.be/blog/copywriting-of-content-writing/
  6. Bogaert, M. (2013). Met woorden verleiden: Schrijftips voor uw presentaties, mailings & andere wervende teksten. LannooCampus. ISBN 9789401410632
  7. Sugarman, J. (2007). The Adweek Copywriting Handbook. John Wiley & Sons. ISBN 9780470051245
  8. Bronnen Affiliate Marketing